Proč se vyplatí zbavit moci (a jak na to)

Autor: Rastislav Duriš, Publikováno: 4.5.2020

Je krásný letní den. Na slunci i ve stínu stromů vidíme skupinky svatebčanů v bujaré náladě, všude vládne příjemný ruch. Slyšíme jásot dětí, veselé tóny kapely, na stolech se hromadí slané i sladké dobroty – zkrátka idylická svatba. V pozadí však přece jen probíhá i něco jiného. Demonstrace moci. Rozhodování o životě a smrti. V záběru se ocitá člověk, jehož dcera se vdává a který obyčejným kývnutím hlavy v nedalekém domě dává najevo svou vůli. Hlava rodiny. Don Corleone.

 

Asi všichni známe příběhy mafiánských bossů. Mnozí z nás viděli i jednu z nejznámějších filmových verzí – trilogii Kmotr - ze které pochází scéna výše. Proč zmiňujeme právě podsvětí? Protože je často ztělesněním naší představy o leadershipu a moci. Pyramida lidí, přes které proudí informace až k tomu nejvyššímu. A ten vydává příkazy a rozhoduje. Koneckonců, mafie je také "jen" organizace. A i šéfy organizací vnímáme podobně – ředitelé, vedoucí, předsedové, prezidenti, ministři atd. jsou většinou ti, které si ztotožňujeme s rozhodováním a řízením.

Ale je to opravdu tak, že člověk na vrcholu, resp. ve vedoucí pozic musí rozhodovat o všem? A ostatní prostě mají následovat? S tímto řídícím modelem přišel na počátku 20. století jeden z prvních leadership konzultantů – nechvalně známý Frederick Winslow Taylor. Jeho přístup převzali výrobní i nevýrobní organizace a dodnes ho mnohé v upravené formě praktikují i přesto, že je málo efektivní, necitlivý a obzvláště nevhodný do rychle se měnícího světa.

Koneckonců, organizační vědy hovoří jasně: Evoluční psychologie například označuje distribuovaný leadership za pravděpodobný model fungování v rámci vývoje lidstva. Systemika zase říká, že centrální kontrola komplexního systému [tj. organizace] nefunguje, protože centrální uzel sítě [tj. ředitel] nemůže potenciálně obsáhnout všechny informace potřebné k přijetí dobrých rozhodnutí v jiných částech. Jinými slovy, každý pracovník má jen neúplnou představu o práci a to platí i pro manažera! Proto je nejlepší přerozdělit kontrolu mezi více lidí.

Řeči se říkají, chléb se jí. Pokud tedy víme, že moc potřebujeme ve skupině lidí přerozdělit, otázka je jak. Na jedné straně je důležité vzdálit se od "diktátorského" přístupu, na druhé straně není efektivní moc zcela odevzdat a podnítit "anarchii" 🙂 V praxi existuje řada způsobů, jak pravomoci předat.
Nám se v praxi výborně osvědčily nástroje Management 3.0 a Raketového modelu týmové práce. Jeden z nich se nazývá Delegation poker a instrukce včetně kartiček jsou volně přístupné zde. Jednoznačně doporučujeme! A pokud máte chuť si tyto a další skvělé hry a nástroje vyzkoušet živě, srdečně vás zveme na náš workshop Management 3.0 Fundamentals Online. Držíme palce při přerozdělování moci!

IČ: 25071505
DIČ: CZ25071505

Adresa:
Edutrea s.r.o., Jeremenkova 17, Praha 4

Kontakt:
info@edutrea.cz

Scroll to top